Jeoloji Mühendisliği Ne İş Yapar? | 2023
Jeoloji mühendisi, diğer adı ile jeolog, 4.54 milyar yaşındaki gezegenimizin geçmişten bu güne kadar olan zaman içerisindeki değişiklikleri, yer yüzeyi ve yer altındaki güncel durumunu analiz eden ve farklı mühendislik kollarını da destekleyen kişilerdir.
Jeoloji mühendisliği ne iş yapar sorusuna verilecek en öz nitelikte yanıt; Yer altı ile ilgili olan madencilik, petrol, yeraltı suyu konularından tutun da, atık yönetimi projelerine, büyük inşaat faaliyetlerine kadar pek çok alanda etkin rol alırlar.
Jeolojinin iş alanlarının oldukça geniş olması, doğa ile doğrudan bağlantılı olması gibi nedenler ile jeoloji mühendisliği iş imkanları oldukça fazladır. Metnimizde, jeoloji mühendislerinin sorumlulukları, iş alanları, özellikleri gibi konulara değineceğiz.
İçindekiler
Jeoloji Mühendisi Nasıl Olunur?
Jeoloji mühendisi olmak için, 4 yıllık lisans eğitimi okumak gerekmektedir. “Sayısal” puan türüne göre yerleşim yapılan jeoloji mühendisliği bölümü, minimum ortalama 260 Taban Puanı şartı aramaktadır. Başarılı jeoloji mühendisleri, eğitimleri sonunda jeolog ünvanını almaktadır.
Jeoloji mühendisliği taban puanları, sıralaması ve üniversiteleri gibi bir çok kapsamlı bilginin yer aldığı yazımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Jeoloji Mühendisliği Ne İş Yapar & İş Olanakları ve Sorumlulukları Neler?
Jeoloji mühendisleri iş olanakları konusuna kısaca değinecek olursak; jeoloji mühendisleri devlet ve özel sektörde iş olanağı sağlayabilmektedir. Ek olarak, jeoloji mühendisliği yapacak kişilerin bazı yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunmaktadır.
Bu sorumluluklar ile birlikte jeoloji mühendisliği ne iş yapar konusuna verilecek örnekler şu şekildedir;
- Yapılacak büyük inşaat çalışmalarından önce, yer altı kaynaklarının uygunluğu, doğal koşullara uyum sağlanıp sağlanamayacağının kontrolü, jeoloji mühendislerinin yapabileceği işler arasındadır.
- Planlanan oluşum için jeolojik haritalar yardımı ile hava fotoğraflarını inceleyerek en doğru sonuca ulaşmalıdır.
- Jeologlar aynı zamanda gelecekte oluşabilecek doğal afetlere karşı (deprem, torak kayması, yamaç ve dolguların stabilizesi gibi) detaylı raporlar hazırlamaktadırlar.
- İnşaat mühendisleri ile birlikte çalışarak onlardan gelen rapor ve bulguları iyi analiz edip, kaliteli değerlendirme yapmalıdırlar.
- Sürdürülebilirlik sorununa çözüm üretmek adına, arazi ıslahı, hava kirliliği, su kirliliği gibi sorunlara çözüm üretmelidirler.
- Yer altı kaynakları, yer üstü kaynakları sayesinde elde edilebilen fosillerin kimyasal analizini yapabilmelidirler.
- Jeotermal enerji kaynakları hakkında üst düzey bilgiye sahip olup, gereken analizleri yapabilmek.
Jeoloji mühendislerinin iş olanakları ve sorumlulukları bu ve benzeri konulardır.
Jeoloji Mühendisi Özellikleri Neler Olmalı?
Kaliteli bir jeoloji mühendisinin belirli özelliklerde kendini geliştirmesi gerekmektedir. Bu özellikleri sizlere maddeler halinde sıraladık. Jeoloji mühendisi özellikleri;
- Verilerin analizini en düzgün biçimde yapabilmek.
- Verilerin yorumlamasını en sağlıklı biçimde yapabilmek.
- Çözüm üretme konusunda kendisini geliştirme, kaliteli çözümler üretebilme yetisine sahip olma.
- Çalışacağı kişiler ile en doğru iletişimi kurarak en sağlıklı verileri, hatasız biçimde elde etme.
Gibi özellikler, jeoloji mühendislerinin sahip olması gereken özellikler arasında yer almaktadır.
Jeoloji Mühendisi Maaşları 2023
Jeoloji mühendisi maaşları, çalışılacak şirkete ve deneyime faktörlerine göre değişebilmektedir. Devlet bünyesindeki jeoloji mühendisi iş ilanları baz alındığında, tutar genellikle özel sektöre göre belirli bir miktar daha fazla yüksek olabilmektedir.
2023 itibarı ile mesleki hayatına yeni başlayan bir jeoloji mühendisi ortalama olarak minimum 14.500 TL maaş almaktadır. Ortalama maaş ise 18.000 TL iken, profesyonel bir jeoloji mühendisi maksimum yaklaşık 35.000 TL maaş almaktadır.