İş Sağlığı ve Güvenliği Ne İş Yapar? | 2023
Oldukça önemli bir meslek olan iş sağlığı ve güvenliği şimdi ki konumuz. İş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar konumuza giriş yapacak olursak; bu alanda uzmanlık almış iş sağlığı ve güvenliği teknikeri, iş yerinde oluşabilecek her türlü hastalık ve yaralanmayı önlemek için prosedür belirlerler. Bu prosedürler fiziksel, kimyasal veya biyolojik faktörlerin getirdiği koşulları içeriyor olabilir.
Oluşturulan prosedürler sayesinde, iş yerinin güvenliğini sağlamak hedeflenir. Yazımızda iş sağlığı ve güvenliği hakkında pek çok soru ve pek çok bilgi sizleri bekliyor!
- İş Sağlığı ve Güvenliği Taban Puanları 2022-2023: https://neisyapar.com/is-sagligi-ve-guvenligi-taban-puanlari
İçindekiler
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği nedir sorusuna değinecek olursak; İş sağlığı ve güvenliği, iş yerinde meydana gelebilecek her türlü kaza ve sağlıksız olayı önleme amacıyla var olan bir meslektir. Çalışanlara karşı potansiyel olarak tehdit oluşturan, sağlıklarını riske atan tüm koşulların önlenmesidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Ne İş Yapar, İş Olanakları ve Sorumlulukları Neler?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının belirli iş sorumlulukları bulunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği iş olanakları ve sorumlulukları maddeler halinde şu şekilde;
- İş sağlığı ve güvenliği, iş kurumlarında rahatlıkla iş bulabilirler.
- Sorumluluklarının başında, işçinin sağlığına, herhangi bir zarar getirebilecek faaliyetlerin tespiti ve bu faaliyetleri askıya alması gelir.
- Daha önceden yaşanılan kaza ve benzeri durumları iyi analiz ederek ileri tarihlerde bu olayların yaşanmaması için önlem alması da gereklidir.
- Yasalarımız çerçevesinde güvenlik standartlarının kurumda yer alması da, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının kontrolündedir.
- İş yerinde hijyen ile ilgili tüm konulardan, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları sorumludur.
- Çalışanların üst düzey performans sergileyebilmesi için doğru havalandırma sisteminin kurulması da, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının kontrolünde gerçekleşmelidir.
- Olası ve istenmeyen acil durumlar için, daha önceden prosedür hazırlanması da gereklidir.
- İlk yardım ekipmanları, yangın önleme ekipmanları dahil olmak üzere, tüm güvenlik ekipmanları da iş sağlığı ve güvenliği uzmanının kontrolündedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Özellikleri
İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı yapacak kişiyi, başarıya götürebilecek bazı özellikler bulunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı özellikleri;
- Acil durumlarda, problemlere hızlı çözümler üretmek.
- Ürettiği problem çözümlerinin uzun vadeli olmasını sağlayabilecek vizyona sahip olmak.
- MS Office gibi bazı bilgisayar programlarında yeterliliğe sahip olmak.
- En ufak güvenlik detayını bile gözden kaçırmamak.
- Ekibin menfaatini düşünerek ekibin sağlık ve performans düzeyini üst düzey seviyede tutmak.
Gibi özellikler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı özellikleri arasında yer alırsa kişi başarıyı daha kolay yakalayabilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları alışveriş merkezleri, üretim yapan fabrikalar, itfaiye merkezleri, üniversite, yüksek katlı yapılar ve öğretim kurumu gibi birçok işletme ya da kurumda çalışabilir. Son hukuki düzenlemelerde birçok işletmenin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmasının zorunlu olması sebebiyle iş sağlığı ve güvenliği teknikerliği’nin önü oldukça açıktır.
İş sağlığı ve güvenliği iş imkanları olduğu gibi, 2023 yılında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaş tutarları ise oldukça tatmin edicidir. 2023 yılında ortalama iş sağlığı ve güvenliği mühendisi maaşı 15.600 TL iken, ortalama en düşük maaş 12.700 TL’dir ve en yüksek maaş 27.200 TL civarındadır.
NOT: İnsan Kaynakları Yönetimi maaş tutarları, diğer kaynaklardan edinilmiş bilgi olup, ortalaması belirtilmiştir. Net tutarlar değildir.