Mühendislik

Endüstri Mühendisliği Ne İş Yapar? 2023

Bugünkü, yani “endüstri mühendisliği ne iş yapar” yazımızda, sizler için neredeyse tüm mühendislik alanlarına belirli miktarlarda hâkim ve yönetim bilimleri konusunda yetkin bir mühendislik dalı, yani Endüstri Mühendisliği hakkında benzersiz bilgiler aktaracağız!

Yazımızın ilgili bölümlerinde endüstri mühendisliği maaş, nedir ve endüstri mühendisliği ne iş yapar gibi birbirinden dikkat çekici konuları, sizlere sunacağız! Lütfen yazımızı okumaya devam edin!

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Endüstri mühendisliği nedir konusunu kısaca yanıtlayacak olursak, endüstri mühendisliği; bir hizmet veya üretim sektöründeki insan, malzeme ve makine gibi unsurları, maksimum verimlilik – minimum maliyet için optimize etmek ile görevli bir mühendislik çeşididir.

Endüstri Mühendisi olabilmek için, üniversite eğitimi konusunda çok önemli detaylar bulunmaktadır.

Nasıl Endüstri Mühendisi Olunur?

Endüstri mühendisi olabilmek için üniversitelerin Mühendislik Fakültelerindeki, “Endüstri Mühendisliği” bölümünde eğitim görmek gerekmektedir.

2023 yılında Endüstri Mühendisi olabilmek için “sayısal” puan türünde minimum 226,73 taban puanını ve en düşük başarı sırasında 300.000 TBS puanını karşılamak gerekmektedir.

Endüstri Mühendisliği eğitim süresi 4 yıllık lisans programına dahildir, hazırlık bölümünde de eğitim gören bir Endüstri Mühendisi adayının eğitim süresi, 5 yılı bulabilmektedir.

Akademik eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, Endüstri Mühendisi ünvanını almaya hak kazanmaktadır.

Yeni mezun olan Endüstri Mühendislerini, çok farklı iş şartları ve görevleri beklemektedir.

Endüstri Mühendisliği Ne İş Yapar? Görevleri Neler?

Endüstri mühendisliği ne iş yapar sorusunu kısaca yanıtlayacak olursak; genel olarak üretim ve yönetimi yürüterek, işini gerçekleştirmektedir. Bir Endüstri Mühendisinin, gerçekleştirmesi gereken birçok görev ve sorumluluğu da bulunmaktadır.

Endüstri mühendisliği ne iş yapar, görev ve sorumluluklarını sıralayacak olursak;

  • Teknik yollarla şirketin üretim verimliliğini artırmak ve maliyetleri minimize etmek için çalışmalar yapmak.
  • Herhangi bir aracın kullanımını iyileştirmek adına çalışmalar yapmak.
  • Üretim aşamalarını kısaltmak adına iş programı belirlemek.
  • Makine ve malzemeleri daha tasarruflu kullanabilmek için personeli eğitmek.
  • Personel verimliliğini artırmak için araştırmalar yapmak.
  • Teknik sistemlerin maliyet analizlerini yapmak.
  • Üretim aşamasındaki gerçekleşmiş veya gerçekleşme potansiyeli olan sorunlara hazırlıklı olmak ve çözüm üretmek.
  • Üretim, satış, lojistik ve kalite kontrolü gibi standartları düzenlemek.

Bu şekilde iş şartları, görev ve sorumluluklarına sahip olan Endüstri Mezunları, çok geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Endüstri Mühendisliği Çalışma Alanları

Endüstri mühendisliği çalışma alanları, bu iş alanının ruhundaki bakış açısı ve vizyon sebebiyle oldukça geniştir. Bu sebeple, Endüstri Mühendisleri ile birçok alanda karşılaşabilmek mümkündür.

Endüstri mühendisliği çalışma alanlarından bazıları;

  1. Fabrikalar.
  2. Üretim atölyeleri.
  3. Otomotiv sektörü.
  4. Mühendislik sektörü.
  5. Kamu sektörü.
  6. Teknoloji sektörü.
  7. Sağlık sektörü.
  8. Lojistik şirketleri.
  9. Turizm.
  10. Bankacılık.
  11. Tekstil sektörü.
  12. Gıda sektörü.

Bazı endüstri mühendisi çalışma alanlarındandır.

Sayısız çalışma alanı imkanına sahip Endüstri Mühendisleri, ideal iş imkanlarına sahiptir.

Endüstri Mühendisliği İş İmkanları

Endüstri mühendisliği iş imkanları, çalışma alanlarından anlaşılacağı üzere, aynı şekilde oldukça geniştir. Sektörde eğitim ve staj konusunda kayda değer başarılar sağlamış bir Endüstri Mühendisi, kolay iş imkanı bulabilmektedir.

Endüstri Mühendisliği iş imkanları ile ilgili bazı imkanlar;

  1. Bir Endüstri Mühendisi, bir otomotiv firmasında istihdam edilerek üretim planlama, kalite kontrolü ve verimliliği artırma gibi işlerden sorumlu tutulabilir.
  2. Kamuda çalışan bir Endüstri Mühendisi Ulaştırma Bakanlığında maliyetleri azaltmak adına, ulaşım sistemlerini geliştirmeye yönelik iş yürütebilir.
  3. Endüstriyel tekstil üretimi yapan fabrikada çalışan bir Endüstri Mühendisi, makineleri verimli kullanma ve personel verimliliğini artırmak adına araştırma – analiz yürütüp, personele eğitim verip bunun denetimlerini gerçekleştirebilir.
  4. Teknoloji firmasında çalışan bir Endüstri Mühendisi, üretim standartlarını belirleyebilir ve ürünlerin kalite kontrollerini gerçekleştirebilir.
  5. Hastanede çalışan bir Endüstri Mühendisi ise, mesleğin bakış açısının geniş olmasından ötürü yöneticilik yapabilir veya sağlık tesisini verimli kullanabilmek adına cihaz ve enerji sistemlerini denetleyebilir, geliştirebilir.

Tüm bu görev, sorumluluk ve iş şartlarının üstesinden gelebilmek adına, bir Endüstri Mühendisinde bulunması gereken bazı önemli özellikler vardır.

Endüstri Mühendisi Olmak İçin Gereken Özellikler

Mesleki kariyerinde başarılı olmak için, Endüstri Mühendislerinde bulunması gereken birçok özellik vardır. Bu özellikler iş hayatınızdaki itibar, gelecek ve maaş gibi birçok faktöre doğrudan etki edebilmektedir.

Endüstri mühendisi olmak için gereken özellikler kısaca şu şekildedir;

  • Liderlik yeteneğine sahip olmak.
  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek.
  • Analitik düşünce yeteneğine sahip olmak.
  • Zaman yönetimini etkili kullanabilmek.
  • Motivasyon sağlayabilmek.
  • Sorunların üstesinden kolayca gelebilmek.
  • Gerekli bilgisayar ve yazılımları kullanabilmek.
  • Önemli sorumluluklar alabilmek.
  • Planlara ve teslim tarihlerine riayet edebilmek.

Gibi özelliklere sahip olan Endüstri Mühendisleri, kolayca istihdam sağlayabilmekte ve oldukça cazip tutarlarda endüstri mühendisliği maaşları alabilmektedir.

Endüstri Mühendisliği Maaş Tutarları Ne Kadar?

Endüstri mühendisliği maaş miktarı Endüstri Mühendisinin çalıştığı şirket, pozisyon ve deneyim gibi birçok etkene bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak önü açık olan Endüstri Mühendisliği maaşı tutarları genellikle tatmin edici düzeylerdedir.

2023 yılında Mesleğine yeni başlamış bir Endüstri Mühendisi ortalama 15.300 TL maaş almaktadır. Mesleğinde ortalama tecrübeye sahip bir Endüstri Mühendisi ise, ortalama 22.000 TL maaş almaktadır. Yönetici, müdür pozisyonunda veya profesyonel bir Endüstri Mühendisi ortalama 43.500 TL maaş almaktadır.

Endüstri mühendisliği maaş tutarlarının ortalama tutar olduğunu, maaş tutarlarına istihdam edilen şirket, şirketin bulunduğu bölge ve pozisyonun direkt olarak etki ettiğini lütfen unutmayınız.

“Endüstri Mühendisliği Ne İş Yapar? 2023 Güncel” yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz! Lütfen bizi takipte kalın!

Ne İş Yapar

Hangi meslek grubunun ne iş yaptığını merak edenler için faydalı içerikler oluşturmaktayız. Eğer sen de içeriklerimizi beğeniyorsan, bizleri takipte kalmaya devam et!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu