Savcılar Ne İş Yapar? Nasıl Olunur, Maaşları 2023
Savcılar ne iş yapar ve savcı nedir sorusunu kısaca özetleyerek yazımıza başlayacak olursak; savcı, işlenmiş ya da işlendiğini gözlemlediği bir suç hakkında kanunlar çerçevesinde araştırma ve soruşturma açan, Adalet Bakanlığına bağlı bir adalet görevlisidir.
İki farklı savcı çeşitleri bulunmaktadır, bunlardan ilki olan Cumhuriyet Savcıları; ilgilendikleri suç dosyaları hakkında soruşturma ve araştırmalar sonucu olarak iddianameler hazırlar ve davayı yargıya taşır. Yargı organlarından birisi olan Yargıtay’a bünyesinde istihdam edilirler.
Danıştay’a bağlı, danıştay davalarını yöneten savcılara ise Danıştay Savcısı denilmektedir. Yönetimin yargı yolu ile denetlenmesinde görev almaktadırlar. Diğer bir yargı organı olan, Danıştay bünyesinde istihdam edilirler.
İçindekiler
Savcılar Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?
Savcılar Devletin kamu görevlileridir ve özel sektörde herhangi bir şekilde çalışması mümkün değildir. Savcılar ne iş yapar konusunu detaylandıracak olursak; Kanun dışı herhangi bir düzensizliği, işlenmiş bir suç ve suç potansiyeli tespit etmeleri durumunda kanunlar çerçevesinde araştırma ve soruşturma başlatır.
Ayrıca savcı, araştırma ve soruşturma başlatılan durum hakkında iddianameler oluşturup, olayı yargıya taşır. Her savcının, Adalet bakanlığı tarafından yerine getirilmesi gereken görevleri bulunmaktadır.
Savcının görevleri arasında şunlar bulunmaktadır;
- Ceza davaları açmak.
- Tespit edilen suç ya da suçlar hakkında delilleri incelemek ve raporlamak.
- Gerektiğinde kişileri sorgulamak.
- Kişi ya da kişilerin ölümü ile sonuçlanmış suçların, Adli Tıp prosedürlerini yönetmek ve raporlamak.
- İddianame oluşturmak ve mağdurların yasal haklarını savunup, suçlu kişi ya da kişilerin hükmedilmesi gereken cezaları tespit etmek.
Savcıların yetkileri ise şu şekildedir;
- Kamu davası açılmasını gerektiren durumlarda, şikayet durumuna bakmadan soruşturma ve dava başlatabilmek.
- Yargının hükmettiği şekilde kararları uygulamak.
- Soruşturmaları sonlandırabilmek.
- Tespit ettiği suça el koymak.
- Cezanın infazı.
Savcıda Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Savcı olmak, ciddi sorumluluklar gerektiren ve titiz yürütülmesi gerektiren bir hukuk sektörü mesleğidir.
Savcı olmak için gereken kişisel özellikler şu şekildedir;
- Disiplin
- Dürüstlük.
- Adli sicilin sorunsuz olması.
- Kanun ve değişiklikleri sürekli takip etmek.
- Sorumluluk sahibi olmak.
Bir savcıda bulunması gereken temel özelliklerdendir.
Nasıl Savcı Olunur? Savcı Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Nasıl savcı olunur konusunu iki savcılık türünü ele alarak anlatacağız. Bunlar Cumhuriyet Savcısı ve Danıştay Savcısıdır.
Cumhuriyet savcısı olabilmek için, savcı adayının 4 yıllık (lisans) bölümü olan bir “Hukuk Fakültesi” bölümünü başarı ile tamamlaması gerekmektedir. Bölümünü “avukat” ünvanı ile bitiren bir savcı adayı, Adalet bakanlığı ve ÖSYM tarafından yürütülen “Stajyer Savcılık” sınavına girmesi gerekmektedir.
Sınavı başarı ile tamamlayan Cumhuriyet Savcısı adayları, sözlü mülakata alınmaktadır. Sözlü mülakatı da geçen savcı adayları, 2 yıllık staja başlayabilmektedir. Stajın belirli bir süresinde, savcı adayının bu görevi yapıp yapamayacağı değerlendirilir. 2 yıllık stajın sonunda ise, savcı adayları stajı da ele alan sınava girmeleri gerekmektedir.
Başarılı Cumhuriyet Savcı Stajyerleri, Cumhuriyet Savcısı ünvanını almaya hak kazanır ve devamında savcı olarak atanarak mesleklerini icra ederler.
Başlıca savcı olma şartları şu şekildedir;
- T.C. vatandaşı olmak.
- Askerlik görevini tamamlamış olmak.
- Herhangi bir hukuki sorunun bulunmaması.
- Sağlık sorunlarının olmaması.
- Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak.
- 35 yaşını geçmemiş olmak.
- İlgili üniversite bölümlerinden başarıyla mezun olmak.
- Adalet bakanlığı ve ÖSYM tarafından yürütülen sınavı başarı ile geçmek.
Danıştay savcısı olabilmek için ise Cumhuriyet Savcılığından farklı olarak, ilgili bölümlerde Yüksek Lisans yapma şartı aranmaktadır.
Savcılık türlerinde bazı savcılık rütbeleri bulunmaktadır. Örneğin yeni işe başlamış bir savcı, 8. derece savcı olarak görevini icra eder. Yıllar içerisinde, mesleki kıdemi arttıkça savcılık rütbesi 1. derece savcılığa kadar yükselebilmektedir.
Devamında ise mesleki kıdemine ek olarak mesleki başarılarının sonuçlarına göre Cumhuriyet Savcıları ya da Danıştay Savcıları, başsavcı vekilliği ve başsavcı rütbesine erişebilmektedir.
Savcılık Maaşları Ne Kadar?
Cazip maaşlardan daha önemlisi, Devletin en itibarlı kurumlarından birinde görev yapmak, savcı olmanın avantaları olarak görülebilmektedir. Çoğu savcıya devlet tarafından özel makam aracı tahsis edilebilmektedir ve araç masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır.
Önü son derece açık olan savcılık meslek ünvanına sahip bir Cumhuriyet Savcısı ya da Danıştay Savcısının üzeri hiçbir şekilde aranamaz. Bir savcı, zamanla Yeşil Pasaporta sahip olabilir ve dünya ülkelerinin yaklaşık %90’ına vizesiz seyahat edebilmektedir.
Savcı maaş tutarları ise genellikle tatmin edici düzeydedir. 2023 yılı için ortalama savcı maaşları ise şu şekildedir;
- Görevine yeni atanan bir savcının maaşı ortalama 17.500 TL civarındandır.
- Ortalama bir rütbeye sahip savcının maaşı ise ortalama 20.200 TL’yi bulabilmektedir.
- Zamanla deneyim kazanan bir başsavcı maaşı ise yaklaşık olarak ortalama 35.000 TL – 55.000 TL civarındadır.
Maaş ortalamalarını medeni hal, yıldan yıla alınan zamlar, sahip olunan çocuk sayısı gibi durumlar doğrudan etkileyebilmektedir. Emekli bir savcı, emekli maaşını da tatmin edici düzeylerde alabilmektedir.
Savcılar ne iş yapar yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz! Lütfen yorum bırakmayı ve sitemizi takipte kalmayı unutmayın.