Mühendislik

Orman Mühendisi Ne İş Yapar? 2023

Orman mühendisi ne iş yapar sorusuna verilebilecek örnekler şu şekildedir; ağaçlandırma, tahribata uğrayan alanların tespiti, haritalandırma, aşılama ve benzeri faaliyetler, orman mühendisinin görev alanları arasında yer almaktadır.

Orman mühendisi iş icrasının büyük bir kısmı, arazi görevlerinde geçer. Ormanların korunması ve erozyon ile mücadele gibi konular da, orman mühendisliğinin görevleri arasındadır. Çoğu orman mühendisi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kendi bünyesinde çalışan mühendislerdir.

Orman Mühendisi Ne İş Yapar? Nasıl Orman Mühendisi Olunur?

Orman mühendisliği devlet bünyesi ve özel şirketler olmak üzere iki sektörde icra edilebilmektedir. Orman endüstrisinin özel şirketlerinde çalışan orman mühendisi ormanlık alanlardaki bitkilerin ıslah planlaması, ağaç veya bitkilerin ekimi – dikimi, ormanın türüne göre ağaç dikimi gibi birçok görevde iş yapmaktadır.

Devlet bünyesinde, yani Tarım ve Orman Bakanlığında iş yapan orman mühendisi ise;

  • Ağaçlandırılacak yerlerin tespiti
  • Bazı afetlerle mücadele projeleri
  • Ormanlık alanların haritalanması
  • Orman alanlarının tespiti
  • Fidan aşılama projeleri

Gibi çokça görevde orman mühendisliği istihdam edilebilmektedir.

Orman Mühendisi Nasıl Olunur?

Orman mühendisi nasıl olunur konumuza geçecek olursak; Orman Mühendisi olmak isteyen kişiler, devlet bünyesinde orman mühendisliği eğitimi veren 12 üniversiteden birinde 4 yıllık (lisans) eğitim almak zorundadır.

Orman mühendisliği adaylarının bu üniversitelerden birine yerleşebilmeleri için ise, sayısal puan türünden en az ortalama 210 puan elde etmeleri gerekmektedir.

orman mühendisi ne iş yapar
orman mühendislerinin sıklıkla görev yaptığı yer, orman.

Orman Mühendisi Sorumlulukları

Orman mühendisi ne iş yapar ve nasıl olunur gibi bilgilerden sonra, asıl önemli konulardan biri de orman mühendisi sorumluluklarıdır. Söz konusu yüz binlerce bitki ya da çalışılan şirketin beklentileri olunca, orman mühendislerinin omzuna ciddi sorumluluk yükü binebilmektedir.

Genel olarak, orman mühendisi sorumlulukları ise şu şekildedir;

  • Ormanların korunmasından, orman mühendisleri sorumludur.
  • Makro ve mikro planlar ortaya koyarak orman korunması için çalışmalar yaparlar.
  • Aşılama ile birlikte deforme olan orman alanları ile ilgili gereken çalışmaları yürütürler.
  • Orman içerisinin ve çevresinin şartlarını iyileştirmek için planlama yaparlar.
  • Yangın, erozyon ve benzeri doğal afet durumunda, afetlere karşı mücadele edecek ekipler arasında yer alırlar.
  • Orman içerisinde yer alacak olan her türlü yapının (köprü, yol ve benzeri) güzergah planlamaları için bilgi toplarlar.
orman mühendisliği
orman mühendisleri tarafından ağaç kesimi yapılan bir ormanlık alan.

Orman Mühendisi Özellikleri Neler Olmalı?

Orman mühendisliği mesleğini icra eden kişilerde, çalıştıkları kurum ya da kuruluşlar tarafından beklenen birçok özellik bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise; Orman mühendisi özellikleri arasında ekip kontrolü, ekip planlaması ilk başta yer alır. Kişi plan yapmaya uygun bir kafa yapısına sahip olmalıdır.

Zorlu doğal koşulların üstesinden gelebilecek fiziki yeterlilik de orman mühendisinde olması gereken özellikler arasındadır. Ek olarak, orman mühendislerinin ek olarak herhangi bir seyahat engelinin bulunmaması da gerekmektedir.

Orman Mühendisi Maaşı

Orman mühendisliği iş olanakları ve önü açık olması sebebiyle tercih edilebilecek meslekler arasındadır. Bazı kurumlar orman mühendislerini görevlendirdikleri görevlerde, ek prim sağlayabilmektedir ve bu durum cazip bir ek gelir imkanıdır.

Genellikle, göreve yeni başlayan bir orman mühendisi ortalama 15.300 TL civarında maaş alabilmektedir. Orman mühendisliği genel maaş ortalamasına bakıldığında ise, bu tutar yaklaşık 18.600 TL olabilmektedir. En yüksek orman mühendisi maaşı ise ortalama 41.500 TL’dir. Bu tutarlar, görev yapılan kurum ya da kuruluşlara göre değişiklik gösterebilmektedir.

Uzman veya uzman asistanı mevkisine kadar yükselebilen orman mühendisleri, bu tutarların daha da üzerinde maaş alabilmektedir.

Ne İş Yapar

Hangi meslek grubunun ne iş yaptığını merak edenler için faydalı içerikler oluşturmaktayız. Eğer sen de içeriklerimizi beğeniyorsan, bizleri takipte kalmaya devam et!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu