Finans

Mali Müşavir Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? 2023

Mali müşavir ne iş yapar sorusuna özetle şu yanıt verilebilir; mali müşavirler şirket ya da kişi işletmelerinin mali kayıtlarını tutan, hesaplarını düzenleyen, kâr ve zarar analizlerini yapan, işletme açılış ya da kapanış işlemlerini mevzuatlara göre yürüten ve işletmelerin vergi beyan işlemlerini gerçekleştiren finans sektörü çalışanlarıdır.

Mali müşavir ne demek konusuna gelecek olursak TDK’ya göre “mali”, parasal veya maliye ile ilgili anlamına gelmektedir. “Müşavir” ise arapçadan dilimize gelmekte olup, “danışman” anlamına gelmektedir.

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Mali müşavir olabilmek için, aşağıda listelenen üniversite bölümlerinden birini 4 yıllık (lisans) ya da 2 yıllık (önlisans) olarak başarı ile tamamlamak gerekmektedir;

  • Maliye
  • Ekonomi
  • Bankacılık
  • Siyaset bilimi
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Hukuk
  • İşletme

Ayrıca Mali Müşavir, yani mali danışman olabilmek için T.C. vatandaşı olmak ve herhangi bir kamu haklarından mahrum olmamak şartı aranmaktadır. Mali müşavirlerin, mali müşavirlik sınavlarına girmeden önce 3 yıl staj yapmış olmaları zorunluluğu da mevcuttur.

3 yıl boyunca staj yapmış bir mali müşavir adayı, Mali Müşavirlik sınavlarına katılabilmektedir ve sınavı başarı ile tamamlayan mali müşavir adayları, mali müşavirler odası tarafından mali müşavir ünvanı ve ruhsatı almaya hak kazanmaktadır.

Tercihe bağlı olarak Mali Müşavirler 10 yıllık meslek hayatlarının sonunda diledikleri taktirde, YMM yani “Yeminli Mali Müşavir” olabilirler. YMM ünvanını kazanabilmek için, mali müşavirler sınava tabi tutulurlar.

Mali Müşavirde Olması Gereken Temel Özellikler

Mali müşavirlik, mesleki gerekliliklerinden ötürü stresli ve önemli sorumluluklar gerektiren meslekler arasındadır. Problemler ile başa çıkabilme kabiliyeti ve çabuk, etkili çözümler üretebilmeniz en temel olmazsa olmaz mesleki gereklilikler arasında yer almaktadır.

Bunun yanı sıra, mali müşavirlik mesleğinde başarılı olmak ve beklentileri profesyonelce karşılamak için bazı diğer özelliklerinizin de olması gerekmektedir. Bunlardan bazıları ise;

  1. Düzenli çalışma ortamı yaratmak.
  2. Mevzuata hakim olmak.
  3. Zaman yönetim becerisi.
  4. Matematik bilgisi.
  5. Pratik düşünme yeteneği.
  6. Finansal kararlar alabilmek.
  7. Bilgisayar kullanabilmek.

Gibi durumlar, bir mali müşavirde aranan özellikler arasındadır.

Mali Müşavir Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Mali müşavirlerin çalıştıkları şirket ya da kişisel ofislerinde, yerine getirmesi gereken birçok görev ve sorumluluk bulunmaktadır. İlgili görev ve sorumluluklar, çalışılan şirket ya da kurumun mali itibarının gidişatında da önemli yer edinmektedir.

Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Muhasebe yazılımları ve excel gibi yazılımları kullanabilmek.
  • Muhasebe kaydı tutulan gerçek ya da tüzel kişilerin kâr ve zarar tablosunu oluşturmak.
  • Tüm beyanname türlerini düzenlemek ve maliyeye bildirmek.
  • Adres ya da faaliyet değişikliği işlem prosedürlerini yürütmek.
  • Mali düzensizlikleri gidermek.
  • İşletmenin mali durumunu mevzuata uygun şekilde yönetmek.
  • Hesap yönetimini üstlenmek.
  • Defter kayıtları tutmak.
  • Şirket çalışanlarının, SGK – İşletme arasındaki prosedürlerini yönetmek.
  • Vergi iadelerini takip etmek, müdahale etmek.
  • Mali danışmanlık sağlamak.
  • Gelir ve gider paylaşımını yönetmek, kayıt altında tutmak.

Bazı Mali Müşavir görevleri arasındadır.

Mali Müşavir İş Olanakları Nelerdir?

3568 sayılı kanunlar doğrultusunda gerçek ya da tüzel kişilerin, yani şirket ya da bireysel işletmelerin muhasebe konulu mali işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yönetilmesi, mali denetimi ve inceleme usullerini yerine getirilmesi, gereklilik durumlarında kanunlara uygun evrakları resmi kurumlara bildirmesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin sorumluluğu alanındadır.

Mevzuatın bu şekilde olması, işletmelerin bünyesinde Mali Müşavirler çalıştırması ya da belirli bir Mali Müşavir danışmanlık almasını zorunlu kılmaktadır. Bu sebepten ötürü, günümüzde Mali Müşavirlik son derece önü açık bir meslek haline gelmiştir.

Mali müşavir iş olanakları arasında işletmeler, şirketler ya da şahsi mali müşavirlik büroları bulunmaktadır. İşletme ya da şirkette çalışan bir mali müşavir, şirketin muhasebe departmanında istihdam edilmektedir.

Mali müşavirlik bürosunda çalışan mali müşavirler ise, bürolarını kendileri kurup, işletmelere danışmanlık sağlayabilir ve bünyesinde birden fazla mali müşavire istihdam sağlayabilmektedir.

Mali Müşavir Maaşı Ne Kadar?

Mali müşavir maaşı, kişinin çalıştığı şirket ya da kuruma göre farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, bir şirket ya da işletmenin mali müşavirlik departmanında çalışan bir mali müşavir minimum asgari tutar kadar maaş alabilmektedir. Mali müşavir maaş durumunu etkileyen en önemli faktörler deneyim, çalışılan şirket, işletme ya da kurumdur.

Ek olarak kendi Mali Müşavirlik bürosuna sahip bir mali müşavir, herhangi bir Mali Müşavirlik departmanında “çalışan” pozisyonunda olan kişilerden daha fazla gelir sağlayabilmektedir.

2023 yılında Mali müşavir ne kadar kazanır sorusuna gelecek olursak; minimum ortalama mali müşavir maaşı 12.200 TL’dir. Genel ortalama maaş tutarı ise 18.500 TL iken, maksimum ortalama 42.000 TL’dir.

Ne İş Yapar

Hangi meslek grubunun ne iş yaptığını merak edenler için faydalı içerikler oluşturmaktayız. Eğer sen de içeriklerimizi beğeniyorsan, bizleri takipte kalmaya devam et!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu