Mühendislik

Makine Mühendisi Ne İş Yapar? 2023

Makine mühendisi ne iş yapar yazımızı kısaca açıklayarak başlayacak olursak, makine mühendisi; günlük hatta kullanılan, mekanik çalışma prensibine sahip ve fizik kurallarını kapsayan her türlü makine ve aracın üretim, planlama, bakım ve modelleme adımlarını gerçekleştirebilen bir mühendislik sektörü çalışanıdır.

Makine mühendisliği sektörünü merak ediyorsanız, yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ederiz! Yazımızın devamında makine mühendisi maaş, çalışma şartları, iş olanakları ve nasıl olunduğu gibi konulara eksiksiz biçimde değineceğiz.

Makine mühendisliği, en eski mühendislik türlerinden biridir ve neredeyse her sektörde istihdam edilebilmektedir. Bu sebeple makine mühendisliği 2023 yılında son derece önü açık, kolay iş bulabilen ve tercih edilen bir meslek haline gelmiştir.

Makine Mühendisi Ne İş Yapar? İş İmkanları Neler?

Makine mühendisi ne iş yapar sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise sektörün ihtiyacını karşılamak üzere; makine, motor, ısıtma ve soğutma cihazları, üretim hattı araçları, sanayi makineleri, taşıma sistemleri gibi birçok makine ve mekanik üretim projesini yürütmektedir.

Kamu ya da özel sektörde iş imkanı bulabilen makine mühendisleri, ofis (masabaşı), üretim ve bakım gibi bazı ortamda çalışabilmektedir. Üretim ve bakım kısmında çalışan makine mühendisleri, bedensel anlamda yorucu iş şartları ile karşılaşabilmektedir.

Ofis ortamında çalışan makine mühendisleri ise genel olarak işin yönetim, tasarım ve yazılım tarafı ile ilgilenmektedir.

Ek olarak, yeterli dil bilgisi ve de tecrübeye sahip bir makine mühendisinin yurt dışında da kolayca iş bulabilmesi mümkündür.

Bu mühendislik kolunun çok geniş bir yelpazeye sahip alanda istihdam edilebileceğine değinmiştik, makine mühendisleri iş imkanları genellikle şu alanlarda istihdam edilerek sağlanmaktadır;

  • Çeşitli makinelerin üretim yapıldığı fabrikalar.
  • Havacılık sanayisi.
  • Uzay sanayisi.
  • Otomotiv fabrikaları.
  • Baraj ve köprüler.
  • Denizcilik sektörü, tersaneler.
  • Mühendislik firmaları.
  • Askeri teçhizat ve araçlar yapan sanayiler.
  • Teknik hizmetler.

Gibi birçok sektörde, makine mühendislerine istihdam sağlanabilir.

Makine Mühendisinin Görevleri Nelerdir?

Makine mühendisinin görevleri sıkı şekilde almış olduğu mühendislik projeleri, mukavemet, tasarlama, imalat, dinamik ve mekanik gibi birçok eğitimi en başarılı şekilde sunabilmelidir. Bunun yanı sıra bir makine mühendisinden yerine getirmesi gereken görevlerin bazıları şunlardır;

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını en iyi şekilde uygulamak.
  • Endüstriyel çizimler yapmak.
  • Kaliteli ürünler tasarlamak.
  • Tasarımı tamamlanan prototipleri test etmek.
  • İş işleyişindeki sorunları derhal çözümleyebilmek.
  • Projenin yürütüldüğü ürünün verimliliğini arttırmak ve maliyetleri azaltmak.
  • Matematiksel hesaplamaları hatasız yapabilmek.
  • Rapor dökümleri oluşturmak.
  • Var ise, sorumluluğundaki çalışanları yönetebilmek.

Makine Mühendisinde Olması Gereken Özellikler

Makine mühendisi, mesleğini idame edebilmek adına birçok özelliği temelde edinebilmelidir. Bu özellikler mesleğin yürütüleceği şirketin, makine mühendisinden temel beklentilerinden biridir.

Makine mühendisinde olması gereken özellikler;

  1. İletişimi kuvvetli olmalıdır.
  2. Sorumluluk alabilmelidir.
  3. Autocad, matlab ve Catia gibi bazı mühendislik yazılımlarına hâkim olmalıdır.
  4. Kimya, matematik ve fizik bilgilerine sahip olmalıdır.
  5. Ekip çalışmalarını yürütebilmelidir.
  6. Yaratıcılığı ön planda olmalıdır.
  7. Problem çözme kabiliyeti olmalıdır.
  8. El becerisi yeterli düzeyde olmalıdır.

Makine Mühendisi Nasıl Olunur?

Makine mühendisi nasıl olunur konusunu merak eden bir makine mühendisi adayı, makine mühendisi olabilmek için belirli Üniversitelerin, Mühendislik Fakültelerinde öğrenim görmelidir. Makine mühendisliği eğitim programı süresi 4 yıl (lisans) olmakla birlikte, hazırlık programı dahil 5 yıl kadar sürebilmektedir.

Ders programının yoğunlu ve yoruculuğu sebebi ile mezuniyet süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Makine mühendisliği adayları, Makine Mühendisliği Bölümüne yerleşebilmek için “sayısal” puan türünden ortalama minimum 248,71 taban puanı almaları gerekmektedir.

Makine Mühendisi Maaşı Ne Kadar?

Makine mühendisi maaşı, mühendisin istihdam edileceği sektöre göre çok farklı olabilmektedir. Örneğin otomotiv sektöründe çalına bir makine mühendisliği maaş ortalaması, havacılık sektöründe çalışan bir makine mühendisinin maaşına oranla farklılık gösterebilmektedir.

Mühendisin kariyer geçmişi ve tecrübesi de maaş tutarını direkt olarak etkileyen bir faktördür. Ancak makine mühendisliği sektörünü 2023 yılı için genele alarak ortalama maaş tutarı belirtmek gerekilirse;

  • Mesleğine yeni başlayan bir makine mühendisi ortalama 13.500 TL maaş almaktadır.
  • Ortalama bir mesleki kıdeme sahip olan bir makine mühendisi ise yaklaşık 17.000 TL maaş almaktadır.
  • Mesleğinde kıdemli bir makine mühendisi ise ortalama 35.000 TL maaş alabilmektedir.

Maaş tutarlarına AGİ, ek yardımlar ve çalışılan şirket gibi birçok faktörün etki ettiğini ve yukarıda bahsettiğimiz tutarların 2023 yılı için ortalama makine mühendisi maaşları olduğunu lütfen unutmayınız.

Makine mühendisi ne iş yapar yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz, lütfen bizi takipte kalın!

Ne İş Yapar

Hangi meslek grubunun ne iş yaptığını merak edenler için faydalı içerikler oluşturmaktayız. Eğer sen de içeriklerimizi beğeniyorsan, bizleri takipte kalmaya devam et!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu