Finans

İktisat Mezunu Ne İş Yapar? İktisat Maaşı 2023

İktisat mezunu ne iş yapar başlığımıza geçmeden önce, iktisat nedir sorusunu kısaca iktisat tanımı ile yanıtlayalım. İktisat, finansal ve rekabet değeri taşıyan tüm sınırlı kaynakların, toplumdaki arz – talep ilişkisini dengelemek ile ilgili araştırmalar yapan ve yönetimini üstlenen bir sosyal bilim dalıdır.

Yazımızın devamında iktisat mezunu ne iş yapar, iktisat bölümü ve iktisat maaşı gibi birçok konuya, eksiksiz bir biçimde değineceğiz! Lütfen yazımızı okumaya devam edin.

Sosyal bilim dalı olan İktisat’ın ele aldığı bazı konular; gelir dağılımı, fiyat dengesi, büyüme, kalkınma, ürün ve hizmet yönetimi, mikro iktisat ve makro iktisat gibi konulardır.

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

İktisat mezunu ne iş yapar konumuza gelecek olursak iktisat mezunları şirket, işletme ve kurumlarda teknik hizmet dışında kalan finansal ve ekonomik işlemleri yürütme işini üstlenen Ekonomistlerdir.

İktisat ne iş yapar konusunu örneklendirme açısından, bir hava yolu şirketinde çalışan Ekonomist ünvanına sahip bir İktisat Mezununu ele alalım. İlgili Ekonomist; sektördeki rekabet, talep, şirketin finansal durumu ve yeterlilik gibi birçok durumu analiz edip raporlayarak, şirket filosuna yeni uçaklar katma planlamasında yer alabilir ve sürecin yönetiminde yer alabilir.

Ekonomist Nasıl Olunur?

Ülkemiz genelindeki üniversitelerin büyük bir bölümü, bünyesinde İktisat Bölümü barındırmaktadır. İktisat bölümünü kazanmak isteyen bir Ekonomist adayının, 2023 yılında bu bölüme yerleşebilmesi için Eşit Ağırlık puan türünden minimum ortalama 258,83 taban puanını elde etmesi beklenmektedir.

İktisat bölümü öğrencileri, 4 yıllık lisans derecesinde eğitim süresine tâbi tutulmaktadır. Gerekli taban puanını karşılayan Ekonomist adayları, üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya İktisat Fakültelerindeki, iktisat bölümlerine yerleşebilmektedir.

İktisat bölümünü başarı ile tamamlayan mezun adaylar, “Ekonomist” ünvanını almaya hak kazanmaktadır.

İktisat Bölümü Kimlere Göre?

Gerekli eğitim şartlarını karşılayan herkes, İktisat bölümünü okuyabilmektedir. Ancak tüm bunlardan daha önemlisi, bu sektöre ilgi duymak ve işin gerektirdiği özellikleri sağlayabilmektir.

İktisat bölümü ve Ekonomistliğin kimlere göre olduğunu sıralayacak olursak;

  • Ekonomi konularına meraklı olan kişiler.
  • Matematik, geometri, analitik geometri, fonksiyon ve integral gibi konularına hakim olan ya da merak duyan kişiler.
  • Analitik düşünebilme kabiliyetine sahip kişiler.
  • Eğitim ve kariyer alanında kendini devamlı geliştirebilecek kişiler.
  • Liderlik ve girişimcilik özelliğini benimseyebilecek kişiler.
  • Öğrenmekten sıkılmayan, sabırlı kişiler.

İktisat bölümünü tercih edebilecek kişilerdendir.

İktisat Bölümü ve İşletme Bölümü Arasındaki Farklar

İktisat bölümü ve işletme bölümü arasındaki farklar, yanlış yorumlanabilmekte veya her iki bölümün aynı olduğu gibi yanlış algılar oluşabilmektedir. Ya da üniversite tercihi öncesinde kişiler, her iki bölümü kıyaslamak adına “işletme mi iktisat mı” şeklinde kıyaslama yapmakta.

Temelde İktisat ve İşletme birbirinden farklıdır. İşletme insan kaynakları, şirket yönetimi, muhasebe ve pazarlama konularını ele alıyorken, İktisat ise finans ve ekonomiyi daha geniş perspektiften ve bilimsel olarak, ele almaktadır. Aynı zamanda iktisat, belirli düzeylerde işletmeyi de kapsamaktadır.

İktisat Bölümü İş İmkanları

İktisat bölümü iş imkanları sınırlı sektörleri kapsamamakta olup, aksine çok geniş bir iş imkanı sunan bir meslek koludur. İktisat bölümü mezunları kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir.

Özel sektörde başlıca İktisat Mezunu iş imkanları;

  • Mali Müşavirlik.
  • Bankacılık.
  • Finans Direktörlüğü.
  • Denetmenlik.
  • Analiz Uzmanlığı.
  • Eğitim Sektörü.
  • Kamusal Hizmet Sektörü.
  • Bilgi ve İletişim Sektörü.
  • Kontrolörlük.
  • Borsa Uzmanlığı.
  • Dış Ticaret Yöneticiliği.

İktisat bölümü ne iş yapar konusuna verilebilecek yanıtlar arasındadır.

iktisat mezunu ne iş yapar
i̇ktisat mezunlarının çalıştığı sektörler.

İktisat Mezunu Devlette Ne İş Yapar?

Günümüzde İktisat mezunları özel sektör yerine devlette, yani kamuda çalışmayı daha fazla tercih etmektedir. Bunun başlıca sebepleri maaş tutarlarının yüksek olması ve özlük haklarının daha cazip olmasıdır.

Kamu sektöründe istihdam edilmek isteyen Ekonomistlerin, bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir;

  1. KPSS sınavlarından başarı ile geçmek.
  2. YDS sınavlarından başarı ile geçmek.
  3. Mülakatları sorunsuz bir şekilde geçmek.

Kamuda iktisat mezunu ekonomist olarak çalışabilmek için gerekli şartlardandır.

KPSS sınavlarına hazırlık süresinin yaklaşık 1 yıl olduğunu hesap edecek olursak, üniversite 3. Sınıfta iken KPSS sınavlarına hazırlanmak, faydanıza olacaktır.

İktisat mezunu devlette ne iş yapar konusunu örneklendirecek olursak;

  • Merkez Bankası Uzmanlığı.
  • Sayıştay Denetçiliği.
  • İdari Hakimlik.
  • Kaymakamlık.
  • Gelir Uzmanlığı.
  • Vergi Müfettişliği.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi.

İktisat mezunu, ekonomistlerin kamuda istihdam edilebileceği bazı iş alanı ve kurumlardandır.

İktisat Okuyanlar Ne Kadar Maaş Alır?

İktisat mezunun maaş aralığı, çalıştığı kamu ve özel sektöre göre değişiklik göstermektedir. Genellikle kamu sektöründe çalışan bir İktisat mezunu, özel sektörde çalışan bir İktisat mezununa kıyasla daha fazla maaş almaktadır.

Ek olarak, İktisat mezunu’nun çalıştığı kamu veya özel sektördeki pozisyonu da maaş tutarını etkileyen önemli bir unsurdur.

Özel sektörde yeni işe başlayan İktisatçı maaşları, yaklaşık 14.300 TL olmaktadır. Ortalama tecrübeye sahip bir ekonomist minimum ortalama 21.700 TL, maksimum ise 36.400 TL maaş alabilmektedir. Kamuda çalışan iktisat mezunu maaş ortalaması ise 18.700 TL ile 38.300 TL arasındadır.

Lütfen iktisat maaşı tutarlarının verilere dayanarak elde edilen ortalama tutarlar olduğunu unutmayınız. Maaş tutarlarını ayrıca okuduğu iktisat bölümü, dil bilgisi, istihdam edilen bölge, prim, tecrübe, AGİ ve evlilik – çocuk sayısı gibi faktörlerinde doğrudan etkileyebileceğini unutmayınız.

Ne İş Yapar

Hangi meslek grubunun ne iş yaptığını merak edenler için faydalı içerikler oluşturmaktayız. Eğer sen de içeriklerimizi beğeniyorsan, bizleri takipte kalmaya devam et!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu