Teknoloji

Bilgisayar Mühendisliği Ne İş Yapar? | 2023

Bilgisayar mühendisliği ne iş yapar; bilgisayar mühendisleri bilgisayar yazılımı, algoritması, donanımı, ekipmanı tasarlama ve geliştirme işinden sorumlu mühendislik sektörü çalışanlarıdır. Global anlamda, günümüzün ve geleceğin meslek alanlarından birisidir.

Bilgisayar Mühendisliği, aynı zamanda belli oranlarda Elektrik Elektronik Mühendisliğini de kapsamaktadır.

Bilgisayar mühendisliği ile ilgili merak edilen ne iş yapar, iş olanakları ve ne kadar maaş aldıkları ile ilgili tüm bilgileri, eksiksiz ve 2023 yılına ait en güncel haliyle yazımızın devamında bulacaksınız!

Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği, birbiriyle kıyaslanan ve çoğu zaman yanlış yorumlabilen bir tartışma konusudur. Her ne kadar Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliğini de kapsıyor olsa da, her iki bölüm bazı noktalarda birbirinden farklıdır.

İki mühendislik arasındaki en önemli farka örnek verecek olursak; bir bilgisayar mühendisi, bir işlemciyi tasarlayıp bu işlemcinin yazılımsal tarafında da görev alabilir. Yazılım mühendisi ne yapar; Bir yazılım mühendisi ise sadece yazılım tasarlama ve geliştirme görevlerinden sorumlu olabilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği Ne İş Yapar? Görevleri ve Neler?

Bilgisayar mühendisleri genellikle çalıştıkları şirketlerde, yazılımsal ya da donanımsal projeleri geliştirmek üzere görevlendirilerek istihdam edilir.

Bilgisayar mühendisinin yaptığı işler ve görevlerinden bazıları ise;

  • Tasarlanmış ve geliştirilmiş donanım ya da yazılımların, kullanılabilirliğini denetlemek.
  • Yeni geliştirilmiş ya da önceden geliştirilen yazılım veya donanımların performansını güncellemek.
  • Proje geliştirirken, diğer personel ve mühendisler ile koordineli çalışmak.
  • Geliştirilen uygulamaların, cihazlarda kullanmaya yönelik optimizasyonlar yapmak.
  • Potansiyel güvenlik sorunlarını göze alarak yazılım ya da donanım geliştirmek.
  • Önceden geliştirilmiş bir yazılım ya da donanımın, varsa güvenlik sorunlarını düzeltmek.
  • Anakart, işlemci, ram ve çip gibi bilgisayarda kullanılan tüm parça ve ekipmanları tasarlamak.
  • Tasarlanan ekipman ve parçaların entegrasyonu için, yazılımlar geliştirmek.

Gibi örnekler, bilgisayar mühendisi ne yapar örneklerindendir.

Bilgisayar Mühendisi Nasıl Olunur?

Herşeyden önce, Bilgisayar Mühendisi olmalı mıyım? sorusunu kendinize sormanız gerekmektedir. Günümüzde birçok kişi Bilgisayar Mühendisliğindeki zorlukları, sorumlulukları ve şartları henüz araştırmadan, bu üniversite bölümünde eğitim görmekte.

Ve ne yazık ki bazı adaylar öğrenim sürecinde bölümü yarıda bırakarak, üniversiteden ayrılmakta. Lütfen bu bölümde eğitim görmeye karar vermeden önce, bunları dikkate alın. Hiçkimse emeklerinizin boş yere tüketilmesini istemez!

Bilgisayar Mühendisi olmak olmak için üniversitelerin Mühendislik Fakültelerindeki, Bilgisayar Mühendisliği programlarında eğitim görmek gerekmektedir. Bilgisayar mühendisliği eğitim süresi 4 yıllık lisans derecesindedir.

Bilgisayar mühendisi olmak isteyen adaylar, ilgili bölüme yerleşebilmek için 2023 yılında “sayısal” puan türünden ortalama minimum 207,20 taban puanını karşılamalıdır.

Bu alandan başarı ile mezun olan adaylar ise, Bilgisayar Mühendisliği ünvanını almaya hak kazanmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Mezunları Nerede Çalışır?

Bilgisayar mühendisliği mezunları başta özel sektör olmak üzere, kamu sektöründe de çalışabilmektedir. Çalıştıkları şirketlerde genel anlamda yazılımsal ve donanımsal işleri yaparlar.

Neredeyse bilgisayar ile işlerin yürütüldüğü her şirket ve kamu dairelerinde, Bilgisayar Mühendislerine ihtiyaç doğmaktadır.

Bilgisayar mühendisliği mezunları nerede çalışır;

  • Bankalar.
  • Bilgisayar firmaları.
  • Telekominikasyon şirketleri.
  • Yazılım firmaları.
  • ARGE departmanları.
  • Teknoloji firmaları.
  • Eticaret şirketleri.
  • Bilgisayar oyunu şirketleri.
  • Devlet kurumları.
  • Havacılık sanayisi.
  • Araba sanayisi.

Gibi örnekler, Bilgisayar mühendislerinin mezun olduktan sonra çalıştıkları sektörlerdendir.

Bilgisayar mühendisliği, son derece önü açık ve dolgun maaş imkanına sahip bir meslektir.  Mühendisler işe alındığı şirketlerin farklı departmanlarında çalışabilmektedir.

Bu departmanlardan bazıları;

  • Yazılım geliştirme departmanı.
  • Mobil uygulama geliştirme departmanı.
  • Donanım tasarlama departmanı.
  • Analiz departmanı.
  • Kalite kontrol departmanı.
  • Donanım mühendisliği departmanı.
  • Ağ ve internet departmanı.

Bilgisayar Mühendisinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bir Bilgisayar mühendisinde olması gereken özellikler, mühendisin kariyerindeki başarı ve tercih edilme sebebini en çok etkileyen etkilerdendir.

Bu özellikler, kişinin kendi prensip ve özellikler olmalıdır. Aksi halde mesleki hayatınızda sizi bekleyen birçok zorluk olacaktır. Gerekli özellikleri karşılamanız durumunda, her şirketin kapıları sizler için açılacaktır!

Bilgisayar mühendisinde olması gereken özellikler başlıca;

  1. Günden güne gelişen teknolojiyi sürekli takip etmek.
  2. Pratik düşünme yeteneği.
  3. Üzerine çalıştığı projeleri yaratıcı bir şekilde icra etmek.
  4. Anlama ve öğrenme yeteneğinde başarılı olmak.
  5. En az bir yabancı dil bilmek.
  6. Ekip çalışmalarını başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek.
  7. Konsantrasyon sağlayabilmek.
  8. Problem çözme yeteneğini geliştirmek.

Şeklinde örnek verebileceğimiz özelliklerden oluşmaktadır.

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne kadar?

Günümüzde yüzlerce kamu ve özel sektör alanında Bilgisayar mühendisliği, gayet tatmin edici maaş oranlarına sahip bir iş türü olmaya başladı. Elbette maaş oranları Bilgisayar Mühendisi’nin çalıştığı şirketlere göre değişiklik göstermektedir.

Ancak ikamet ettiğiniz şehir ya da ülke gibi bir çok faktör bile bu durumu etkilemektedir. Örneğin Mersin’de yaşadığınızı düşünecek olursak, bu ilimizdeki firmaların ödediği bilgisayar mühendisi maaşı, İstanbul ilimizdeki bir şirkete göre az ya da çok farklılıklar gösterebilir.

Aynı şekilde Bilgisayar mühendisinin yaşadığı ülke, maaşlarda ciddi farklılıklar yaratabilmektedir. Örneğin ABD (Amerika Birleşik Devletleri)’de yaşayan profesyonel bir Bilgisayar Mühendisi 2023 yılında yıllık ortalama $110.000 maaş kazanmaktadır, bu aylık ortalamada 9.200 dolara denk gelmektedir.

Ülkemizdeki bilgisayar mühendisliği maaş ortalaması ise şu şekildedir;

Mesleğine yeni başlayan bir Bilgisayar Mühendisi, aylık ortalama 16.500 TL maaş almaktadır. Orta düzeyde tecrübeye sahip bir bilgisayar mühendisi ise, aylık yaklaşık 21.000 TL maaş almaktadır. Profesyonel düzeyde tecrübeye sahip olanlar ise 47.000 TL ve üzeri tutarlarda maaş alabilmektedir.

Yönetici düzeyinde, büyük firmalarda çalışan ve profesyonel Bilgisayar Mühendisleri 47.000 TL’nin çok üzerine bile çıkabilmektedir.

Bilgisayar mühendisliği ne iş yapar yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Lütfen dilediğiniz gibi yorum yazarak ya da sitemizi takip etmeye devam ederek etkileşimde bulunmaya devam edin!

Ne İş Yapar

Hangi meslek grubunun ne iş yaptığını merak edenler için faydalı içerikler oluşturmaktayız. Eğer sen de içeriklerimizi beğeniyorsan, bizleri takipte kalmaya devam et!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu