Hukuk

Avukat Nedir? ⚖️ Avukat Ne İş Yapar? 2023

Avukat, yargı önünde kişi ya da şirketlerin haklarını kanun maddelerine göre savunan ve tüm hukuki süreçler ile ilgili danışmanlık verebilen hukuk sektörü ünvanıdır.

Avukat Nedir? Avukat Ne İş Yapar? yazımızın devamında branşları, ne kadar maaş aldıkları ve nasıl avukat olunur gibi birçok konuya eksiksiz bir biçimde değineceğiz!

Avukat Ne İş Yapar? Avukatın Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Avukat ne iş yapar konusunu detaylandıracak olursak; Avukatlar kamu ve özel sektör gibi birçok alanda mesleklerini yürütebilmektedir. Bir avukatın amacı; hukuki açıdan sorun yaşayıp, kendisine başvuran kişilerin, şirketlerin ya da kurumların yasal haklarını etkili bir şekilde savunmaktır.

Avukatın görevleri ve sorumlulukları ile ilgili verilebilecek örnekler ise;

  • Yürütülecek mahkeme ile ilgili, müvekkillerinden bilgi ve delil toplamak.
  • Mahkeme hazırlıklarını bilgi ve delilleri ele alarak başlatmak.
  • Dava takibini başlatmak.
  • Davada müvekkilin ya da kurumun menfaatlerini bilgi ve delillerine istinaden, kanun maddeleri ile savunmak.
  • Hukuki konularda, hukuki görüş beyan etmek.
  • Müvekkilin ya da Kurumların çıkarlarını korumak, oluşabilecek hukuki anlaşmazlıklar ve sözleşmeleri buna bağlı olarak yürütmek.
  • Dava sürecinde uygulanması gerekebilen itiraz ve temyiz gibi birçok kanun yolu adımları ile ilgili süreçleri yönetmek.

Gibi görev ve sorumluluğa sahip Avukatlar, avukat olabilmek için çok önemli eğitim ve staj adımlarını tamamlamak zorundadır.

Avukat Nasıl Olunur?

Avukat olmak için üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden eğitim görmek gerekmektedir. Avukat adaylarının Hukuk Fakültelerindeki, Hukuk bölümlerinden 4 yıl boyunca lisans eğitimi görmeleri gerekmektedir.

Bir Avukat adayının hukuk bölümüne yerleşebilmesi için, 2023 yılında “Eşit ağırlık” puan türünden ortalama minimum 318,91 taban puanını sağlayabilmesi beklenmektedir. Gerekli şartları karşılayan Avukat adayları, mezun olduktan sonra Avukat ünvanını almaya hak kazanmaktadır.

Avukat ünvanına sahip avukatların, mesleğini icra etmeye başlamadan önce 1 yıl boyunca staj yapmaları gerekmektedir. Bir yıllık stajın ilk 6 ay’ı, ilgili adliye binalarında yapılmaktadır.

Sonraki 6 aylık sürede ise, minimum 5 yıllık tecrübeli ve barolar birliğine kayıtlı bir Avukat gözetiminde staj yapılmalıdır.

Staj bitirme belgesini edinen avukatlar barolar birliği kaydını yaptırdıktan sonra, ilgili branşlar üzerinden avukatlık mesleği icra edebilirler.

Avukatlık Branşları Nelerdir?

Her avukatın, uzmanlaştığı bir branşı bulunmaktadır. Branşında uzmanlaşan bazı avukatlar ise genellikle sadece branşı ile ilgili olan dava dosyaları ile ilgilenmektedir.

Bu avukatlık branşlarından bazıları ise şunlardır:

  1. Arabulucuk Avukatlığı.
  2. Boşanma Avukatlığı.
  3. Tazminat Avukatlığı.
  4. Bilişim Avukatlığı.
  5. Ceza Avukatlığı.
  6. Bilişim Avukatlığı.
  7. Sigorta Avukatlığı.
  8. Tüketici Avukatlığı.
  9. İstinaf Avukatlığı.
  10. Miras Avukatlığı.
  11. Doktor ve Hekim Avukatlığı.
  12. Patent ve Marka Avukatlığı.
  13. İflas Avukatlığı.
  14. İcra Avukatlığı.
  15. Borç ve Alacak Avukatlığı.
  16. Aile Hukuku Avukatlığı.

Bazı Avukat Branşlarındandır. Yasalara göre Avukat olabilmek için ise bazı şartları yerine getirebilmek gerekmektedir.

Avukat Olmak İçin Gerekli Şartlar Neler?

Avukat olmak için her ne kadar üniversite eğitimi görmek, staj yapmak ve barolar birliğine kayıt olmak gerekli olsa da, Avukatlık mesleğini icra edebilmek için yasalara göre bazı şartlar da bulunmaktadır.

Avukat olabilmek için gerekli şartların bir kısmı şu şekildedir;

  • T.C. Vatandaşı olmak.
  • Hukuk fakültesinden mezun olmak.
  • Avukatlık stajlarını bitirmiş olmak ve staj bitirme belgesi almış olmak.
  • Herhangi bir suçtan dolayı 2 yıldan fazla hapis cezası almamış olmak.
  • Devlet düzeni ve güvenliği ile ilgili bir suç işlememiş olmak.
  • Görevi kötüye kullanma, sahtecilik ve ihaleye fesat karıştırma tarzı suçları işlememiş olmak.

Gibi şartları karşılayabilen Avukat adaylarının belki de tüm şartlardan önemlisi, bazı kişisel özelliklere de sahip olması, beklentiler arasındadır.

Avukat Olmak İçin Gereken Kişisel Özellikler Nelerdir?

Avukat mesleğinin özellikleri sonucu genellikle stres, ciddi sorumluluklar ve sıkı takip içeren bir meslek dalıdır. Bu sebeple, Avukatların meslek kariyerlerini sürdürebilmek adına sahip olması gereken bazı özellikleri olmalıdır.

Avukatlarda olması gereken özellikler;

  • Özgüvenli olmak.
  • Kanunları sürekli takip etmek.
  • Güçlü iletişim becerisine sahip olmak.
  • İkna kabiliyetinin olması.
  • Sabırlı olmak.
  • Problem çözme yeteneğinin yüksek olması.
  • İnceleme ve tespit kabiliyetinin yüksek olması.

Avukatlarda olması gereken temel özelliklerden bazılarıdır. Tüm kişisel özelliklere, şartlara ve eğitim yeterliliğine sahip avukatlar, çok geniş iş olanaklarını arasında seçim yapabilmektedir.

Avukatlar İçin İş Olanakları Nelerdir?

1136 sayılı Avukatlık Kanunu maddelerine göre; avukatlık kamu hizmeti ve serbest meslektir. Bu şekilde kanunlaşmış bir mesleğin, çalışma alanı oldukça geniştir. Geçmişte, günümüzde ve gelecekte Avukatlık mesleği sürekli ihtiyaç duyulan bir oluşum haline gelmiştir.

Bu sebeple Avukatlık, önü son derece açık ve birçok alanda çalışabilen bir meslek kolu olmuştur. Avukatlar bireysel olarak avukatlık büroları açabilir ya da herhangi bir Hukuk Bürosunda çalışabilir.

Avukatlar, gerekli şartları karşılamaları halinde şu mesleklere de geçiş sağlayabilmektedir;

  1. Hakimlik
  2. Savcılık.
  3. Noterlik.
  4. Akademisyenlik.
  5. İcra Müdürlüğü.
  6. Hukuk müşavirliği.

Ayrıca bir Avukat, KPSS sınavları sonucuna göre Kaymakamlık ve Bakanlık Müfettişliği gibi bazı üst düzey mesleklerde de çalışabilmektedir.

İş olanağı sağlayan Avukatlar, mesleki kariyerleri boyunca cazip tutarlarda maaşlar alabilmektedir.

Avukat Maaşları Ne Kadar?

Avukatlar ne kadar kazanıyor konusu çok merak edilse de, Avukat maaşları için belirli bir miktar aralığı belirtmek gerçekten zordur.

Bunun sebeplerini şöyle açıklayabiliriz; kendi bireysel bürosunda çalışan bir avukat dava türüne göre fiyatlandırma yapabilir, hukuk bürosunda çalışıyor ise, maaşı çalıştığı hukuk bürosuna göre farklılık gösterebilir. Ve en önemli etkenlerden biri de tecrübe!

Ancak genel olarak avukat maaşları ortalaması belirtmek gerekirse;

İlk olarak stajyer avukat maaşlarını ele alacak olursak, maalesef ülkemizde stajyer avukatlık maaşları genellikle çok düşüktür.

  • Ancak istisnai Hukuk Bürolarını üzerinden örnek verecek olursak Stajyer bir avukat yaklaşık olarak minimum 8.500 TL, maksimum 10.000 TL aralığında maaş almaktadır.
  • Stajını tamamlayan ve işine henüz yeni başlayan bir Avukat, 2023 yılında aylık ortalama 15.500 TL maaş almaktadır.
  • Ortalama tecrübeye sahip bir avukatın aylık ortalama maaşı ise yaklaşık 18.500 TL civarlarındadır.
  • Avukatlık mesleğinde yıllar içerisinde profesyonellişmiş bir Avukat ise aylık ortalama 40.000 TL maaş almaktadır.

Avukat Nedir? Avukat Ne İş Yapar? adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Lütfen yorum bırakmaktan çekinmeyin ve lütfen bizi takipte kalın!

Ne İş Yapar

Hangi meslek grubunun ne iş yaptığını merak edenler için faydalı içerikler oluşturmaktayız. Eğer sen de içeriklerimizi beğeniyorsan, bizleri takipte kalmaya devam et!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu